Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε

Ελευθερία Θάνογλου | Όποιος έχει την μύγα αντι-μυγιάζεται

Επιμέλεια: Κωστής Παπαζάκ


Μακρά λωρίδα από διάτρητο χαρτί: Σπίτι πνευματικού ανθρώπου πάνω απ΄τα χαρτιά υγείας και την λεκάνη τουαλέτας, διαθέτει όλες σχεδόν τις νέες εκδόσεις ποιητικών συλλογών ηλικιωμένων ομοτέχνων που οι ίδιοι φρόντισαν να παραλάβει.
Μπροστά στο παράδοξο(;) αυτό θέαμα, συμπεραίνει κανείς πως οι ηλικιωμένοι ποιητές σήμερα ή εμπνέουν πραγματικά -κουβαλώντας της «ένδοξη» αύρα του παρελθόντος- ή γράφουν πλέον ποίηση του κώλου.

Ποιος είπε πως η ποίηση δεν είναι χρήσιμη; Μεσήλικας ποιητής με θέματα υγείας, στην περίοδο του πρώτου εγκλεισμού και μετά την απαγόρευση της πολυκατοικίας του να δέχεται διαφημιστικά φυλλάδια, εκείνο το διάστημα χρησιμοποιούσε ποιητικές συλλογές που του είχαν αποστείλει -και που η εκλεπτυσμένη ποιητική αισθητική του κατέταξε στις αδιάφορες- σαν χαρτί περιτυλίγματος για τα κακάκια από τις δύο γάτες του που είχε στο σπίτι.

Βίγκαν και αντι-βίγκαν: Μερικοί ποιητές υποστηρικτές της πρόθεσης αντι-θυμίζουν κάποιους φιλόζωους που διαμαρτύρονται για την κρεατοφαγία των κανίβαλων συνανθρώπων τους και ύστερα δίνουν πατέ ή κροκέτες με μοσχαράκι/κοτόπουλο στα δικά τους ζωάκια.

Κυρ-Παντελήδες: Κάποιοι πάλι λογοτέχνες καταριούνται τους κυρ-Παντελήδες της κακούργας κοινωνίας, ξεχνώντας έτσι πως ο πρώτος της ζωής τους κυρ-Παντελής ήταν ο πατέρας τους που σαν τον έχασαν μοστράρανε την φάτσα του στο προφίλ τους για το ύστατο διαδικτυακό χαίρε μη ξεχνώντας να αναφέρουν τις θυσίες που έκανε για τις σπουδές τους, την ενάρετη και ήσυχη ζωή του για να λογίζονται τώρα αυτοί ελεύθερα.

Α-μόναχοι: Εκείνο το ανέκδοτο με τον τύπο που του δίνουν να δοκιμάσει για πρώτη φορά στην ζωή του μπανάνα λέγοντας: Ωραίο φρούτο η μπανάνα αν δεν είχε κιόλας κουκούτσι, μου θυμίζει κάποιους ποιητές αυτοαποκαλούμενους και μοναχικούς λύκους, που έχουν προφίλ σε fb, σε Instagram, σε twitter, ειρωνεύονται, γκρινιάζουν, δημιουργούν αντι-ομαδούλες ομαδούλες, αναρτούν ποιήματά τους, γνώσεις και απόψεις τους και διαμαρτύρονται για την τόση ευκολία και εμπορευματοποίηση, τον ξεπεσμό και τον σημερινό πάτο της ποίησης και την λογοτεχνίας εν γένει, αναρτώντας δικά τους ποιήματα και απόψεις προς πνευματική ανύψωση όλων  των υπολοίπων.

Δυσλειτουργικοί: Κάποιοι ποιητές για να δώσουν ένα νόημα στην τελική γραμμή της ζωής τους ή αλλιώς για να δώσουν τόνο στην άτονη, κατά κάποιους, τρίτη ηλικία που διανύουν, φροντίζουν να έχουν όλο και κάποια δροσερή ύπαρξη στο πλάι τους και μάλιστα κάποια που η λογοτεχνία και η τέχνη εν γένει εξυψώνουν κι άλλο τα ήδη εξυψωμένα ελέη της.
Φυσικά, η τρίτη ηλικία και η ποίηση τις περισσότερες φορές χρειάζεται και ένα χέρι βοηθείας για να διαχειριστεί κάποιος τόση νεανική δρόσο και μάλιστα με τάσεις ανέλιξης στα λογοτεχνικά στρώματα (μεταφορικά και κυριολεκτικά) και εδώ παρεμβαίνουν τα γνωστά μπλε χαπάκια.
Κάποιοι άλλοι, από απουσία κάποιας δροσερής ύπαρξης στο πλάι τους και άνευ μπλε χαπακίων παρά μονάχα με την ανάγκη λευκών, από το πρωί μέχρι το βράδυ την βγάζουν πάνω από ένα τηλέφωνο ή πληκτρολόγιο.
Αυτοί οι τελευταίοι πάλι, μέσα στην δική τους πνευματική δυσλειτουργία έχουν βρει την απόλυτη ηδονή που εξυψώνει το δικό τους τίποτα με το να θάβουν ομοτέχνους ή ατέχνους εν πλήρη λειτουργία.

Ανελκυστήρες: Ποιήτρια, σε πιο νεαρή ηλικία, υπέστη εντός της πολυκατοικίας όπου και διέμενε απόπειρα βιασμού από έναν νεαρό ναρκομανή. Τρεις όροφοι ανέβασμα με μπουνιές, κλωτσιές, απεγνωσμένες εκκλήσεις βοηθείας.
Κι όμως πιο βίαια έρχεται στην μνήμη της η «πολιτισμένη» ανάβαση ολίγων δευτερολέπτων τυχαίας συνάντησης με λογοτέχνη εντός του ανελκυστήρα.

Ψιλά γράμματα: Μια κακή πληροφόρηση σίγουρα πάντα ευνοεί κάποια πλευρά˙ μια καλή πληροφόρηση σίγουρα απαιτεί πολύ χρόνο για να ευνοήσει την πλευρά που ονομάζεται «ψιλά γράμματα».


Υστερόγραφα:

  1. Οι βόθροι χρησιμοποιούνται σε περίπτωση μη ύπαρξης κεντρικού αποχετευτικού συστήματος
  2. Στους αποκαλούμενους μυστικούς δείπνους και αν θέλετε να κρατήσετε τις παραδόσεις και να μείνουν φυσικά στην ιστορία καλέστε και έναν Ιούδα
  3. —Γύρω γύρω θάλασσα και στη μέση Αθήνα
    —Γύρω γύρω super markets και στη μέση πείνα
  4. Δεν θα μείνουν τίποτα απ΄ όλα αυτά στο μέλλον:
    —Ούτε οι κυλόττες που ανεβοκατεβαίνουν σαν την κουτσομπόλα γλώσσα σας, ούτε το τρίτο το μακρύτερο σας… ποίημα όπως θέλετε κάποιοι να πιστεύετε ότι διαθέτετε
    —Αν πιστεύετε ότι έχετε πιθανότητες να επιβιώσει η φήμη σας μαζί με τις κατσαρίδες, να παίξετε Τζόκερ˙ περισσότερες πιθανότητες έχετε να σας κάτσει και μάλιστα άνευ κατεβάσματος κυλόττας
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Start a Blog at WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: